Често задавани въпроси

Клиничните проучвания включват доброволци или пациенти, които участват доброволно в специфични изследвания. Тези изследвания се извършват при стриктни указания, за да се определи как дадено заболяване засяга организма или да се измери безопасността или ефективността на медицинско лечение или друга интервенция.

Отговорът е категорично не. Никога не би трябвало да ви искат заплащане, за да участвате в проучване. Ако някога ви поискат да платите – откажете.

Новото лекарство или сравнителната терапия се предоставят безплатно и в повечето случаи посещенията, свързани с проучването, както и съответните процедури също не се заплащат.

Освен това обичайно следва да получите компенсация за разходите във връзка с участието ви в клиничното проучване, като пътни разходи, разходи за паркиране и т.н.

За съжаление обществеността научава за клиничните проучвания, само когато има проблем, въпреки че по света се провеждат стотици клинични проучвания по всяко време, без да се появяват нежелани лекарствени реакции. Това е така, защото се вземат много мерки, за да се защитят доброволците и пациентите, например:

Институционални отдели по контрол (ИОК) или етични комисии (ЕК)

За да бъдат защитени доброволците и пациентите, участващи в клинични проучвания, подробностите за всички изпитвания трябва да бъдат одобрени от независима етична комисия преди началото на всяко проучване. Етичните комисии преглеждат и дават консултации за това дали предложеното изпитване отговаря на необходимите етични и научни стандарти. Членовете на комисията са абсолютно независими от спонсора на проучването, което означава, че те нямат търговски или друг интерес в него.

Друг важен сегмент е, че тази фаза на изпитването се нарична Клинична, преди нея има така нареченеата Предклинична фаза, в която попадат около 50 000 изпитвания и само 5 от тях стигат до клиничната това говори само по-себе си колко силно е регулиран секторът.

За всяко клинично проучване има точни указания, определящи кой може и кой не може да участва. Тези указания се наричат включващи критерии (фактори, позволяващи на даден човек да се включи в клинично проучване) и изключващи критерии (фактори, които не позволяват на даден човек да участва в клинично проучване).

Примери за критериите са възрастта, полът, минали и настоящи лечения на заболяване, етап или вид на заболяването и т.н. Като оставим настрана включващите критерии, винаги помнете, че вие сте единственият човек, който може да реши дали да участвате, или не.

Пациент е лице, което страда от здравословни проблеми, тоест има вече констатирано заболяване.
 
Доброволец е лице, което е клинично здраво.
  • лекарствата, които в момента се продават в аптеките са от преди 7 – 10 години, а вирусите, от които страдаме мутират всяка година – без процесите на клиничните изпитвания човечеството още няма да е открило пеницилина
  • здравният ви статус ще бъде подложен на задълбочено изследване от висококвалифициран медицински персонал и лекари с различни специалности
  • напълно възможно е страданието, което имате да се повлияе положително от експерименталното лекарство, за което бихте чакали с години
  • ще получите добра финансова компенсация

Нашите партньори

Изследователски център за клинични изпитвания в ранна и късна фаза

Препоръки на пациенти

Т.Н. 41 г.

„Участвах в изследване на дерматологичен продукт, което продължи 12 дни, четири от които трябваше да прекараме постоянно в медицинския център, включително нощувките, а през останалите ползвахме продукта вкъщи. Условията и храната в центъра бяха отлични, както и отношението на персонала. Получихме много добра финансова компенсация за отделеното време. Надявам се продукта скоро да излезе на пазара, защото почти всички от проучването почуствахме подобрение в края на периода.”

Х.Р. 34 г.

„Много съм доволна, атмосферата бе страхотна, излекувах проблема, който имах, а освен това не само, че не платих нищо а получих и пари.”

Д.Ч. 70 г.

„Това са страхотни хора, хем кръвна картина ми направиха, хем ме лекуваха безплатно, а и към пенсията нещо добавиха.”

П.В. 28 г.

„По лични причини реших да помогна за развитието на това лекарство, без това да ми струва нищо, освен добра воля и желание. А по този начин съм с чувство за изпълнен дълг, тъй като смятам, че така помагам освен на един конкретен човек и на други хиляди по света.”

Другите за нас

Допълнителен доход или начин да помогнеш на другите?

Разговор с Иво Николчев – Изпълнителен директор на „Стани Доброволец“

Доброволци се тълпят за клинични проучвания

Проверка на „България днес” в голяма част от медицинските центрове в столицата.